Tuesday, 8 November 2011

Alahai bangsa kita Melayu

Views
BERSATU KITA TEGUH,BERCERAI KITA ROBOH ;)

menjadi spesis mamalia yang berbangsa melayu adalah satu kebanggaan yang teramat bagi aku..sangat bangga dan bersyukur dilahirkan sebagai orang melayu..coz bagi aku melayu itu indah dan penuh dengan tradisi..

namun..semakin lama dan lama..sungguh bangsa Melayu itu buat aku sedih, kecewa, bengang dan arrgghhhh..
why?

terlalu bersikap menghakimi.

orang melayu dia suka sangat menghukum dan memandai2 tentang sesuatu perkara..dia suka memandang sesuatu dari sudut yang negatif dulu barulah dia fikir positif.

contoh.
Ada sorang budak pompuan g masjid..die ni tak bertudung..time dia ambik air sembahyang sume mata pandang kat dia dengan pandangan yang sangat mengejek..seolah olah nak cakap " orang mcm ni pon pergi masjid ke"..

melayu tindas melayu

kerosakan yang berlaku dekat bangsa melayu adalah disebabkan orang melayu sendiri..aku tengok orang melayu..kalu dia nak naik..dia sanggup lakukan apa saja asalkan dia capai hasrat dia..kita tak payah nak bising2 kalu ade bangsa lain nak tindas bangsa kita kalaulah bangsa kita sendiri yang bagi peluang untuk ditindas..

melayu penting diri

ramai orang melayu dia tak nak tolong orang melayu lain..dia nak berjaya seorang diri..

pernah sekali aku nak pergi gerai makanan..ade gerai sup..and ada gerai nasi..so aku pergi beli sup kosong..lepas bayar aku pon pergi lah beli nasi kosong..and tibe2 penjual tu tanya aku

"awk beli sup kat situ ke??sorry lah..bos kami tak bagi jual nasi kalu beli sup dekat tempat lain..kalau nak beli nasi kat sini..kene beli lauk kt sini"..

oh my..selfish giler..
pernah jugak aku pergi kedai cina..nak beli charger..tapi kat tempat dia dah habis..
then penjual tu gtau kat aku

" try pergi kedai sebelah..kot2 dia ada stock"..

see?judge it people..

cakap orang lebih diri sendiri hampeh

melayu suka menuduh.,,bila ade sesuatu perkara terjadi,..dia suka bising2kan biar semua orang tahu daripada nak selesaikan perkara tu baik2...suka melenting akan sesuatu perkara..
and kalau dia nak selesaikan masalah orang..die suke selesaikan dengan way yang mengaibkan..

contoh ade orang pinjam duit dgn dia sebab nak bayar bil hospital....then die tolong..ya tolong..tapi at de same time..5 minit lepas tu..satu malaysia tahu yang orang tu pinjam duit dia..

pastu suka sangat cakap buruk tentang orang..bla bla bla..
tapi diri sendiri lebih worse lagi..suka menghakimi diri orang lain sedangkan diri dia tak de beza dengan orang lain..pathetic.!

darjat.

percaya atau tak..melayu yang dulu dah hilang..yang tinggal melayu yang ego,sombong malahan melayu yang suke membeza bezakan..
sorry to say la..even pemimpim2 pon yang cakap bla..bla.. tapi die sendiri sombong ngn rakyat..

orang miskin dengan miskin..kaya dengan kaya..pipit sama pipit..enggang sama enggang..

majoriti orang melayu terlalu mementingkan darjat..konon nya golongan yang hina tak boleh bersama golongan yang diatas..sedangkan mereka hanya sama..apabila golongan hina lapar,mereka makan,dan apabila golongan diatas lapar,mereka pon makan..jadi,tiada bezakan..
jadi,kesahnya,ramai golongan yang hina,lemah lagi miskin terabai..kesian mereka

kalu orang melayu..even nak jumpa ketua kampung dah kerek mcm nak jumpa PM..seriously..

dengki kejayaan orang

melayu bila dengar kejayaan orang..akan cepat je ade cerita2 tak enak kat belakang..contohnya mamat ni bekas penagih dadah..now dah jadik businessman berjaya..
and bila semua orang puji yang mamat ni dah berjaya..kaya..baik..and akan adalah yang busuk hati yang cakap mcm ni..

ye ke baik..die tu dulu penagih dadah..dia tu bla..bla..bla...

and akibatnya??
mamat tu yang nak mula hidup baru pon terus menerus membawa nama yang busuk akibat dari hasad dengki orang..

kenapa ye?
kenapa kalu orang tu berjaya..kita nak sebut buruk dia?
kenapa kalu die berjaya kita tak nak sebut baik dia??

benci pada orang yang mencuba..

orang melayu kalu dia malas mencuba..kalau die tak reti..die seharusnya bangga pada org yang reti and suka mencuba...tapi tak..
die suka mengejek and pandang rendah pada bangsa sendiri..

Orang cina cakap melayu tungganglanggang..cakap english yang ade sound2 bahasa cina..orang cina tak bising and tak jadikan satu isu yang besar pon..

tapi orang melayu..kalau cakap english salah sikit..prounance ade slang2 kemelayuan sikit..mula la kondem..mula lah buat orang tu rasa down like..

tak yah speking la kalau tak reti..
tak yah tulis dalam english la kalau english broken giler..

ntah..pandangan aku..kenapa kita nak membenci pada usaha orang lain untuk membaiki diri??


melayu dengki sesama melayu
melayu sekarang tak de sifat teamwork or toleransi..mereka selebihnya suka akan sifat dengki sesama melayu..pantang nampak orang kat atas siket,,terus nak berdengki..melayu sekarang tidak suke akan kemenangan sesama bangsa


suka mengkritik dan membuat orang down
percaya tak,melayu hari ini,suka akan kejatuhan orang laen,tanggisan atau penderitaan orang laen dianggap manisan kepada mereka..melayu suka kritik sesama sendiri..sedangkan diri pon hampeh..lepas tuh,nak kritik lebih-lebih macam diri tuh terlalu perfect and sangatsangat lah bagos..look at yourself first oke..

melayu think this:nobody have the authority to bring people down
tak boleh ker,kalau kita biar je orang lain hidup dengan cara mereka..kita tak payah nak campur urusan orang..jangan mengkritik atau menghakimi orang sesuka hati sebaliknya tegur orang itu dengan cara yang berhemah..bukannya dengan menggunakan kata-kata yang provokasi untuk mengkritik orang..

suka besarkan hal yang kecik
contoh:

bila pelayan kat restoran silap pecahkan pingan or gelas kaca..habeh melenting satu hari si Bos tuh..apa nie,hal kecik jer..biasalah manusia tak lepas dari melakukan kesilapan rite??so whats a problem?
sedangkan si pelayan tuh bekerja untuk dia jugak..

then,orang Melayu suka sangan membesarkan keadaan..silap siket jew tapi nak besarkan masalah sampai satu dekad pon tak selesai-selesai..silap orang lain nampak sangat..silap diri sendiri mereka tak nampak..selalu sangat nak cari kesalahan orang lain untuk dijaja dan dikata,kalau diri tuh tak pernah buat silap tak pe lah jugak kan..nie tak de beza pon dengan orang laen..OMG ! melayu apa dah jadi.?


sebenarnya semua bangsa ade baik dan buruk..semua bangsa ade kena puji dan kena kutuk..tapi biar pi la ngn bangsa lain..kita melayu..kita yang kene ubah mentality kita..mana hilangnya nilai2 murni dalam bangsa kita??
berubahlah..

my humble opinion je..without prejudice people!

Thanks for reading this


Terima Kaseh Sudi Layan Entry Nana.Suke?Like Jep

0 sudah selongkar rahsia Nana:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



SEGALA YANG TERCETAK DIATAS ADALAH HAK MILIK NANA FARINA@COPYRIGHT