Friday, 14 October 2011

Besh ape blaja aliran sains

Views
guys..learn in the world as much as u can ..
jangan sesekali uat muke macam kat atas tuh..biler korang tga menimba ilmu
sebaliknya..cuba hadapi dengan tenang dan senyum
even itu ver2 difficult...

assalamualaikum..
hello readers...how are u..??

sorry nana lame xupdate blog ..hihi buzy ngan exam lol..sorri dears...
so ary nie nana have a free time..nak share siket ngn korang..pengalaman(cehh btol ewr) amek aliran sains nie..ehem3..tibe2 rase macam penceramah yg xde sijil plak...oke..entry nie khusus untuk adek2 form3@adek yg maseh lower form  yg terpinga2,yg terkebil2 keliru xtaw nak amek aliran ape untuk form 4 nie..disini,kakak nie na bagi forum siket(tolong jangan gelak).

Actually penting sangat uat pilihan yg tepat utk tentukan aliran ape yg kita pelajari untuk form4&5 nie..penentu mase dpan kate kan..so,pilihan yg dibuat mesti lar selaras dengan kebolehan kita untuk m`upload subjek2 tersebut etc:kalau u pilih aliran science kena keje kuat siket lah..nak2 subjek dy totally difficult..yg easy pon Bahasa Melayu jer lah..and subjek2 dy..amat mencabar minda sebab tuh i cakap selaras dengan kebolehan u..kalau tahap kebolehan u rendah..then,u pilih aliran nie..mmg every exam raking korang kat bawah jer lar..bnyak yang fail..so,pkir kan..bese nyer skolah pilih student untuk take aliran sains based on their PMR result..so kalau korang tol2 nak study aliran nie..make sure result PMR korang terbaekkkk!!

oke,lets continue,,aliran sains nie ade bnyak cabang sebenarnyer..like sains tulen,sains sukan,sains ICT..pas uw hmm nana da tak ingat da..but,now we are talking about science tulen.dimana ade 4 subjek baru iaitu Biology,kimia,add math(mate tmbahan) and fizik..serious empat2 tuh senang(sumpah i`m lying,,tolonglah tertipu)mmg ke4 subjek difficult siket..u kena pndai arrange lah mase..cam biologi dy lbh kepada tentang sains dan kehidupan kita..kimia plak..mmg bnyak kena ingat atom3..wakaka..atom nie + atom tuh..ha,lebih kurang lar..korang bnyak kena bnyak menghafal..like hafal periodic table,hafal formula..then,fizik lak lbh attraction pada subject mate..mmg difficult sayang..i tak tipu u..mybe pada nana bnde tuh susah sebab maybe nana tak minat..then lembab macam siput..haha..nana nak tipu taw..nana admit nana lmbab..subjek fizik mmg lembab tahap dewa..at least tak pernah plak dapat subjek nie paras 20 haha..setakat nie pling rendah 32 kot..wakaka..add math plak kesinambungan kepada mate moden..kalau korang nak taw,,soalan nyer siket jer..then jalan nyew full satu buku..mase buat tuh..air liur korang akan meleleh weii...kusyuk sangat,..wakaka

then,nana nak cite pasal advantages belajar aliran science nie..bnyak advantage dy..kalau kita pndai guna kita akan rasa benefit dy taw..oke,bagi bidang perubatan sape nak jadi doktor,ahli fisioterapi,saintis,ahli farmasi or veterinar,nana suggest korang amek aliran science dan fokus pade subjek biology..thats not mean,korang akan abaikan subjek laen taw...seimbangkan oke..sebab sape amek biology nie bnyak bidang pekerjaan ditawarkan..pndek kate peluang kerja tuh cerah taw sayang..dalam bidang bioteknologi,pertanian,perindustrian pon pakai bidang nie..so,korang pkir lah..

memang difficult siket lah time belajar aliran nie..nanti bila nak cari kerja lpas graduated korang akn nmpak kepentingan aliran nie..tapy,tuh lar..kena ade commitment siket lah about this..nana nak cakap kat orang..nana pon..taw2 je lar..
tak silap nana,sekarang nak amek spm xbleh maen bedal je kan subjek yang kita nak..kena ikot piawaian kan..so,skrang xsilap nana spm juz 9 subjek bagi yang amek Arabic totally 10 subjek...nana juz 9 Bahasa Melayu,English.Pendidikan islam,biology,kimia,fizik,mate modan,add mate and sejarah..syok sebenarnyer mendalami aliran nie..bagi yg xsyok tuh maybe dy xdapat catch up aliran nie..bahaya jgak tuh..kena amek langkah awal...banyak bertanya pada cikgu..

Not only that,belajar aliran sains nie yang syok nyer bile uat eksperimen lar..haha..campur bahan nie..campur bahan tuh..then,dapat hasil...kita akan lbih paham kalau nmpak benda tuh jadi depan mata kan...so,sebab tuh diadakan eksperimen..

banyak sebenarnya,advantages amek aliran science nie..peluang kerja pon cerah..then,kalau da dapat IPTA boley continue kan aliran nie lagi..nana pon ingat nak macam tuh..ingat nak jadi lawyer..masok IPTA amek bidang law(xbleh bla ayat)tapi rase macam tak lepas jer..then,tukar cita2 dapat jadi guru science untuk sekolah menengah pon jadi lar..hikhik..tuh mak punyer plan suh jadi cikgu haha..oke lar kan nana pon suke..wee~

so,guys..tentukan hala tuju dari skrang..pilih yang btol2 serasi dengan jiwa k..berani untuk korban masa...ehem3..so adik2..sampai disini saja motivasi2 dari kakak yang xberapa nie...even nana xberapa taw pasal nie at least nana taw jugak lar siket2 so ape salahnyer share ngan korang kan..harap2 dapat dimanfaatkan..and dapat bukak minat student2 lower form diluar sana untuk memilih aliran science sebagai hala tuju mereka...
Remember dear..no one will give u success if u not to hardworking to get it..so..take a early way..to determine your life..

nota kaki:rase indah jew entry nie bila bahasakan diri saya sebagai nana...wakaka...ngarot!!


hadapilah sesuatu itu dengan tabah..walau sesulit mana pon ia..
kerana kamu akan melihat keberhasilan nya di masa hadapan..
susah itu jadikan satu semangat..jangan pernah kamu mengeluh
kata orang bersusah susah dahulu,bersenang senang kemudian

luv from nana..
thnx 4 reading this

Terima Kaseh Sudi Layan Entry Nana.Suke?Like Jep

0 sudah selongkar rahsia Nana:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



SEGALA YANG TERCETAK DIATAS ADALAH HAK MILIK NANA FARINA@COPYRIGHT